Hayatla iletisimde: Sosyal Medya'da Bir Okuyucu

30 Mart 2013 Cumartesi

Sosyal Medya'da Bir Okuyucu

-okuyan madam. ben miyim ki? yok, cık ben sarı giymem ama okurum

Facebook'ta kitap sayfalarını takip etmeye çalışıyorum. Yazar ve yayın evi sayfalarını. Kitap yorumlarını da okurum tek tek. Tavsiyelerine güvendiğim insanlar vardır, bir kitabı almadan önce ne demiş diye bakarım. Ne yazsa okurum diyeceğim yazarlar vardır, yeni bir şey yazmış mı diye alıntıları bile hevesle beklerim.

Herkesin kitap okuma zevki ayrıdır elbette ama ben benim zevklerim doğrultusunda birkaç öneride bulunmak istiyorum bu yazıda.
Genellikle roman okuyorum ben. Şu sıralar yayın evlerinin satış ve pazarlama politikalarından memnun olmayıp, benim istediğim yazarları çıkarmadıkları için yabancı e-book okuyorum.
Lisede inanılmaz bir korku-gerilim filmleri hastası ve yine bu türde kitaplar okuyan birisiydim. Favorim Stephen King'di. Ne olduysa üniversitede bir arkadaşım da görüp,
Judith MacNaught'un kitaplarına başlamam ile oldu.
Meğer içimdeki romantik, ağlak, kitaptaki gibi herolar bekleyen kız kendini belli etmek için o anı seçmiş :)
Çok yazık bunca zaman besleyip büyüttüğüm, ayakları üzerinde durmasını, yeri geldi mi çoğu erkekten daha mert olmasını bilen milenyum kadınına.
Yine gerilim, macera ve paranormal türde kitaplar okusam da kitaplığımı ve e-book listelerimi dolduran kitaplar romans kategorisinde çoğunlukla :)

Tarihi aşk romanları, dönem filmleri-dizileri ise benim için özeldir.
Benim gibi bu türe ilgi duyanlar için şu sayfayı öneriyorum ısrarla; historicalromancetr
Çok samimi bir ortamı çok sıcak sakinleri olduğu gibi sadece tarihi romanlar için değil, her çeşit kitap muhabbetini bulabilirsin okuyucu.

Bu kitap severliğim yayın sektörüne girmeme de yardım etti zamanla.
Bu nasıl çeviri diye, hadi çevirmen gözden kaçırdı bunun redaksiyonu, editörü neredeydi diyerek başladığım eleştiriler ben bundan daha iyisini yaparım dememe ve gerçekten de denemeye başlamama neden oldu.
Şurada içlerinde benim çevirdiğim kitaplardan da bulabileceğin bir yer; harlequin
Çok sevdiğim aylık kitapları ile, annelerimizin, ablalarımızın göz bebeği beyaz dizileri bulabilirsin bu adreste.

Bir zaman sonra baktım ben de yazıyorum! :)
Yazdığım hikayeleri e-kitap haline getirip yakın arkadaşlara hediye etmeye başladım ama bir utangaçlık, ben yazdım diyemiyorum. Bakma, şimdi farklı bir yazar ismiyle bir yayın evine denemeler gönderiyorum, üzerinde konuşuyoruz. Umutlu muyum, kim ne derse desin, değilim. Benim gibi iki lafı bir araya getiremeyen bile kitap yazarsa dünyada artık ne olmaz. Hem o kitabı kimler alır da okur allasen :)
Yazın bir sitede sevilen bir yazarın düzenlediği yarışmaya kısa bir şey göndermiştim. Nasıl oldu hala şaşarım dereceye girmişim. Facebook'da böyle amatör hikayeler yayınlayan sayfalar var, belki bilirsiniz. Hatta şimdi ismi çok anılan bazı yazarlar da sitelerde, sayfalarda yayınladıkları hikayeler ile ünlü olmuşlardır. Ben de sevdiğim ve kitap yorumlarıyla tanıdığım bir ablamızın sayfası için verdim hikayemi okuyabilirsiniz; kitapaşkı
Oldukça profesyonel yazılmış amatör hikayeler bulabileceğin gibi, kitap tanıtımları, ehil ağızlardan dile gelmiş kitap yorumları da seni bekler.

Aşağıda da benim takip ettiğim yayın evlerinin facebook sayfalarına tıklayarak ulaşabilirsin.
Uyarayım, hiçbiri eleştiri sevmediği gibi senden sadece beğeni bekler.
Çünkü ne çıkarsa onu okumalısın, ne çevirisine ne editine laf etmemeli, isteklerde bulunmamalısın. 
Yani bir nevi paranla rezil olmalısın.
Kazançları senin üzerinden olsa da onlar daha fazla kazanmak için serileri harcayacak, sırasını bozacak her seferinde başka çevirmene verecektir.
Romans mı? Küçümseyecek, kapaklarına ucuza telif alabildiği alakasız şeyler koysa da satacağını düşünecek, en çok parayı bu türden kırsa da okuyucusunu eleştirecek, reklamını bile yapmaya gerek görmeyecektir.
Bazısı yazarını elinde tutamayacak, çevirmenine ödeme yapmayacak, zaten az olan çeviri masrafını daha da kısmak için kitabın okunmaz hale gelmesini umursamayacaktır.
Daha da yazıp uzatmak istemiyorum, bu sektörü bence herkes benim kadar tanıyor artık.

unuttuklarım elbette vardır, affola.

İyi okumalar okuyucu.
Güzel kitaplarda buluşmak dileğiyle...

" Yaşasın, yaşasın! Lüks içinde yaşayabilirim, çünkü DÜŞ dolu ceplerim...
ROMANLARIMLA evlenip, ÇOCUK yerine de kısa HİKAYELER edineceğim... "
Jack KEROUAC

2 yorum:

  1. baktım da sayfada göremedim seninkini

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bakma lafı oralardan getirdiğime, önemli olan o sayfalardan yararlanmanız. benimkileri bulmanız değil :)

      Sil

Fikr-i Beyan: